Paaniemen retki 2024 – retkikertomus

  Muistelemispäivän retki suuntautui jälleen kerran Paaniemen retkikeskukseen.

  Muistelemispäivää juhlitaan 22.2 ympäri maailmaa, ja se on olennainen osa partioperinnettä. Muistelemispäivä on partioliikkeen perustajan Lordi Robert Baden-Powellin ja hänen puolisonsa Lady Olave Baden-Powellin syntymäpäivä, joten samalla tulee juhlittua sekä poikapartion ja partioliikkeen perustajaa Lordi Baden-Powellia että partiotyttöjen ylijohtajaa, eli hänen vaimoaan. Muistelemispäivä on myös Lapin Samoilijoiden perustamispäivä. Lapin samoilijoiden perinteisiin kuuluu muistelemispäivän hiihtoretki, joka siis on viimeaikoina suuntautunut Paaniemen retkikeskukseen. Ohjelmaan kuuluu hiihto, kelkkahinaus, saunominen, syöminen ja Lapin samoilijoiden historian kertaaminen. Tällä kertaa oli Lapin samoilijoiden 91v syntymäpäivät, joten pyöreitä vuosia ei sattunut kohdalle ja ohjelma oli pääosin ulkoilua ja partiotaitokisojen harjoittelua.

  Tämän vuoden retkellä osallistujia oli kivasti lähes kaikista ikäluokista nuppiluvun ollessa perjantaina 19 ja sunnuntaina 10 (lippukunnan johtajat mukaan laskettuina). Lisäksi mukana oli ilahduttavan moni vanhempi kokkailemassa, ulkoilemassa ja avustamassa. Isot kiitokset erityisesti vanhemmille retkelle lähtemisestä!

  Retki alkoi lauantaina Paaniemeen asettumisella, paikkojen aukaisulla ja lounaalla. Heti lounaan jälkeen otettiin partiotaitokisat, jotka avattiin lipunnostolla. Luvasssa oli kuusi eri rastia neljään eri vartioon jaetulle osallistujajoukolle, ja tehtävät vaihtelivat etäisyyden mittaamisesta lippukunnan huudon kirjoittamiseen. Mukana oli myös ensiapurasti, ja varsinkin siinä tuli harvinaisen paljon oikeista vastauksia, joten hyvin on pojille jäänyt mieleen yleisimmät vammat ja niiden hoitaminen. Kisan rastipäällikköinä toimivat mukaan tulleet vanhemmat ja samoajapojat (15-17v).

  Partiotaitokisojen jälkeen lähdettiin hiihtolenkille kahdessa porukassa. Osa lähti kelkkahinauksessa, toinen puolisko omin voimin ja puolivälissä vaihdettin rooleja. Seikkailijat olivat sen verran nopeita hiihtäjiä, että ehtivät ottaa myös hyvät (ja hurjat) mäenlaskut Marjavaaran mäellä.

  Hiihtoretken jälkeen syötiin jälleen mahat täyteen ja viriteltiin sekä iltanuotio että sauna valmiuteen. Iltanuotiota odotellessa otettiin lippukunnan oma örkki-leikki. Kelit oli poikkeuksellisesti plussan puolella, joten leikki ja lumessa kahlaaminen kävi ihan kunnon päälle. Sen jälkeen pääsi onneksi iltanuotiolle tankkaamaan makkaraa ja vettä.

  Iltanuotion päätteeksi halukkaat kävi vielä saunomassa ennen iltapalaa. Iltapala meni alas ennätysvauhtia, ja sen jälkeen oli vielä hetki aikaa pelata korttia (muita häiritsemättä). Päivä oli sen verran toimelias ja raitisilmapainoitteinen, että saunan hyvän iltapalan päälle ei tarvinnut kauan houkutella unta. Äänestä päätellen ensimmäinen nukkuja taisi olla lippukunnan johtaja.

  Sunnuntaina ohjelmassa oli siivous, leikit ja trangialounas ja kotiiinlähtö. Päivä kului kuin siivillä, joten leirin lopetus ja lipunlasku tuli vastaan hyvinkin nopeasti.

  Retken suuriin antin oli partiotaitokisojen harjoittelu ja illanvietto. Niistä ja mäenlaskusta riittää kerrottavaa vielä seuraavillakin retkillä.