Käyräksen kierros 2022

Lippukunnan johtajiston perinteinen Käyräksen kierros suuntautui tänä vuonna Käyrämön kämpän luoteispuolelle. Kohteena oli kämpältä noin 12 kilometrin päässä sijaitseva Ukko-Nappi, joka on muutaman metrin Käyrästunturia korkeampi ja siten Rovaniemen pohjoisosion korkein kohta (350mpy).

Ukko-Nappi

Matkaan lähdettiin kololta perjantaina 30.9.2022 illansuussa viiden hengen vahvuudella. Autot jätettiin Kuikkalammen läheisyyteen, ja ensimmäinen yö vietettiin Kuikkalammella; osa kodassa, osa tulilla ja osa teltassa. Kuikkalammen kota on kohtuullisen hyväkuntoinen umpikota, joten ehkä jokin talviretki voisi suuntautua samoille tienoille. Illalla syötiin mahat täyteen ja varauduttiin seuraavan päivän kävelyyn.

Aamun valjetessa syötiin pikainen aamupala ja käytiin matkaan kolean syyssään saattelemana. Suunnaksi otettiin Ukko-Napin huippu. Ihan luotisuoraan ei huippua kohti edetty, vaan koukattiin hieman pohjoisesta pahimmat soiden ojitukset kiertäen. Matka joutui reippaasti ja Ukko-Napin kalliolla oltiin jo aamupäivän puolella. Siitä edettiin suoraan huipulle Rovaniemen ja Sodankylän rajalle. Lounas nautittiin huipulla nauttien hienoista näkymistä etelään Käyrämön ja Käyrästunturin maastoon. Se olikin mukavaa vaihtelua, sillä yleensä Ukko-Nappia on tähyilty Käyrästunturilta. Myös Pyhä-Luosto näkyi hienosti huipun tuntumaan vaikka Ukko-Nappi ei olekaan paljas huipulta, kuten vaikka Käyrästunturi.

Lounaan jälkeen otettiin suunta pohjoiseen kohti ministerinmäntyä. Mänty on hieno valtavan iso petäjä joka on säästetty Auvojärven hakkuilta. Männyn läheisyydessä on Auvojärven savottakämppä joka toimi tukikohtana alueen 21 vuoden tukkisavotalle. Mänty säästettiin savotan päättymisen kunniaksi. Muistona savotasta toimii männyn lisäksi savottakämpän keskus josta löytyy konttoria, sauna, asuinkämpät, isot kellarit, hevostallit ja muut varastot. Rakennukset ovat vielä kohtuullisessa kunnossa, mutta ikä ja tyhjillään oleminen alkaa jo näkyä.

Kämppämaaston kartoituksen jälkeen siirryttiin autoille ja Käyrämön kämpälle saunomaan ja viettämään iltaa. Hyvin nukutun yön jälkeen olikin sitten aika siirtyä kotiin ja suunnittelemaan tulevia Käyräksien kierroksia.